ناباروری واژه ای ناخوشایند برای اغلب زوجین جوان می باشد و در زمان های گذشته درمان های خاصی برای این مشکل وجود نداشت ولی امروزه روش های زیادی برای درمان ناباروری کشف شده اند و اگر شما از این مشکل رنج می برید می توانید با انتخاب روشی مناسب به درمان خود و همسرتان بپردازید.
روش های جدید برای درمان ناباروری
امروزه در کشور ایران با بالا رفتن سن ازدواج شاهد رشد ناباروری در زوجین هستیم که این مشکل می تواند در یکی از زوجین یا هر دوی آن ها وجود داشته باشد و اگر شما یا همسرتان نابارور هستید بهتر است هر چه زودتر برای درمان ناباروری خود اقدام کنید.
تعریف ناباروری
ناباروری به معنی عدم بارداری به مدت یک سال با وجود داشتن رابطه جنسی محافظت نشده می باشد همچنین این امکان نیز وجود دارد که علی رغم ناباروری هیچ علائمی مبنی بر ناباروری در زوجین وجود نداشته باشد.
بررسی علل ناباروری
توجه داشته باشید که با افزایش سن کیفیت تخمک ها در بانوان کاهش پیدا می کند از این رو اگر خانمی در سنین بالا ازدواج کند ممکن است به ناباروری مبتلا شده باشد همچنین علاوه بر سن علت های دیگری نیز در عدم ناباروری بانوان تاثیرگذارند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.
1.اختلالات لوله رحم
لوله های رحمی کانال هایی می باشند که به وسیله آن ها تخمک از تخمدان به رحم انتقال پیدا می کند بنابراین هر آسیبی که به این لوله ها وارد شود باعث ناباروری در بانوان می گردد. توجه داشته باشید که عللی نظیر عفونت لگنی و جراحی و آندومتریوز می توانند به لوله رحم یا لوله فالوپ آسیب برسانند.
2. تغییرات در هورمون ها
زمانی که خانم ها دچار اختلالات در هورمون ها می شوند سیکل قاعدگی آن ها نیز به هم می خورد از این رو تخمک گذاری که متناسب با دوران قاعدگی صورت می گیرد تحت تاثیر قرار می گیرد بنابراین هورمون ها تاثیر مستقیمی بر تولید تخمک و ایجاد فضایی مناسب برای لانه گزینی تخمک دارند و اگر در ترشحات هورمونی اختلال ایجاد شود تولید تخمک و لانه گزینی نیز مختل می گردد.
3. ایجاد اختلال در دهانه رحم
ابتدایی ترین راه انتقال اسپرم به رحم از طریق دهانه رحم می باشد بنابراین وجود ترشحات غیر طبیعی و انجام جراحی های مختلف در این ناحیه باعث می شود تا مسیر انتقال اسپرم با مشکلاتی مواجه گردد. البته این عامل می تواند درصد کمی در بروز ناباروری داشته باشد ولی اگر فردی به این مشکل دچار شود می تواند به راحتی به کمک لقاح مصنوعی مشکل پیش آمده را برطرف نماید.
4. مشکلات و بیماری های رحمی
رحم اولین خانه جنین می باشد و اگر به عفونتی نظیر فیبروم دچار شود یا از لحاظ آناتومی دارای نقض گردد می تواند باعث ناباروری در خانم ها شود.
روش هایی برای تشخیص ناباروری
زمانی که زوجین به علت عدم بارداری به متخصص زنان و زایمان مراجعه می کنند ابتدا باید برای رد احتمال عدم باروری مرد اسپرم وی مورد آزمایش قرار بگیرد که برای این عمل از آنالیز اسپرم استفاده می شود و اگر اختلال اسپرم رد گردد برای بررسی ناباروری زن انجام برخی از آزمایش ها ضروری می باشد.
برای ارزیابی مشکلات بانوان در بارداری می توان از آزمایش هایی نظیر نمونه برداری از رحم و سونوگرافی واژینال و عکس برداری رنگی از رحم استفاده نمود و زمان هایی که علت ناباروری به کمک این آزمایش ها مشخص نگردد متخصص می تواند با انجام لاپاراسکوپی ، دیواره و لوله رحمی را مورد بررسی قرار بدهد. که برای این کار جراح می تواند به کمک ایجاد برشی در کنار ناف و هدایت لوله مجهز به دوربین و نور داخل رحم و تخمدان ها را بررسی نماید که با استفاده از این روش اگر رحم مبتلا به آندومتریوز باشد مشخص می شود.
روش هایی برای درمان عدم بارداری
قبل از هر چیز باید علل ناباروری شما مشخص شود تا متخصص بتواند نوع درمانی مناسبی را تجویز نماید. در ادامه روش هایی برای درمان ناباروری را در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.
1.دارو درمانی
در این روش برای درمان ناباروری متخصص داروهایی را تجویز می نماید که بتواند تولید تخمک را در خانم ها افزایش بدهد از این رو از دارو درمانی اغلب برای ناباروری هایی استفاده می گردد که به دلیل تنبلی تخمدان یا اختلال در تخمک گذاری ایجاد شده اند.
به کمک این روش متخصص زنان و زایمان با تجویز دارو شانس بارداری را در خانم ها افزایش می دهد و در این راستا از داروهایی نظیر کلومیفن سیترات و گنادوتروپین استفاده می گردد.
2. تلقیح داخل رحم یا روش IUI
همانطور که ذکر شد از این روش در ناباروری هایی استفاده می شود که علت آن وجود آسیب در دهانه رحم است. در این روش پزشک با توجه به زمان تخمگ گذاری بیمار اقدام به جمع آوری اسپرم از مرد می کند و بعد از شستشو ، اسپرم ها را به درون رحم زن منتقل می کند همچنین امکان دارد پزشک زنان برای افزایش شانس باروری قبل از استفاده از این روش از دارو درمانی نیز استفاده نماید.
3. لقاح خارج از رحم یا روش IVF
در این روش انجام لقاح در خارج از رحم صورت می گیرد و انجام این روش زمانی امکان پذیر می باشد که علل ناباروری مشخص نباشد. در این روش متخصص زنان و زایمان به کمک دارو درمانی ابتدا تعداد و کیفیت تخمک ها را ارتقا می دهد سپس به کمک عمل پانچکر ، تخمک را از رحم خارج می کند و با اسپرم شسته شده تلقیح می نماید و در نهایت نیز تخمک لقاح یافته در رحم جایگذاری می گردد. توجه داشته باشید که در این روش متخصص می تواند رویان های باقی مانده را برای دفعه های بعدی منجمد نماید.
4. لاپاراسکوپی
به کمک این روش ابتدا متخصص آسیب های لوله رحمی را برطرف می کند سپس از زوجین می خواهد که برای بارداری مجددا اقدام نمایند که اغلب بعد از انجام لاپاراسکوپی متخصص برای باروری از روش IVF استفاده می کند.
5. اهدا تخمک و رحم جایگزین
از این دو روش در زمان هایی استفاده می شود که امکان باروری به صورت کامل وجود نداشته باشد و زوجین چاره ای جز انجام انتخاب یکی از این دو روش نخواهند داشت.
با وجود پیشرفت در علم پزشکی دیگر خانم ها نباید نگران بیماری و مشکلات ناباروری خود باشند زیرا می توانند با مراجعه به بهترین متخصص زنان و زایمان از روش درمان ناباروری مناسبی برای حل مشکل خود استفاده نمایند.