مشکلات بویایی
مشکلات بویایی
حس بویایی یکی از مهم ترین حواس ما می باشد که از دوران کودکی ما با آن سر و کار داریم و همیشه به درک ما از غذا های مختلف و احساسات ما نسبت به محیط های گوناگون و حتی در کما از تم های مختلف کمک کرده و همیشه به کمک آن توانستیم بسیاری از کارهای خود را انجام دهیم و فکر این که روزی این حس مهم را از دست بدهیم میتواند برای ما آزاردهنده باشد.
تصور کنید در یک روز بهاری از خواب بیدار می شوید و پنجره را به روی یک باغ پر از گل باز می کنید ولی همانطور که مدهوش رنگهای فوق العاده طبیعت هستید متوجه می شوید که نمیتوانید عطر و بوی این باغ زیبا را استشمام کنید.
تصور کنید که این احساس چقدر می تواند آزار دهنده باشد پس متوجه شدید که ما به چه اندازه به حس بویایی وابسته هستیم و جدا از این که در بسیاری از موارد کارهای خود را با استفاده از آن انجام می دهیم می تواند تاثیر عمیقی روی حس ما نسبت به اطراف داشته باشد و آن می تواند آسیب بزرگی به ما وارد کند.
ولی با ترسیدن اتفاق مفیدی نمی افتد و ما برای مقابله با این مشکل باید اطلاعات خود را درباره این اختلال بالا ببریم تا بتوانیم آن را در مراحل اولیه تشخیص بدهیم و برای درمان آن اقدام کنیم تا بتوانیم سلامت حس بویایی خود را تا حد زیادی حفظ کنیم.
هر سال ۱۰۰ هزار نفر در نقاط مختلف جهان دچار اختلالات مربوط به حس بویایی می شوند پس اگر شما یا اطرافیانتان دچار اختلالات شده اید باید بدانید که تنها نیستید و این آمار قابل توجه نشان دهنده اهمیت این اختلال می باشد.
اطلاعاتی که موجب از دست دادن حس بویایی می شود نسبت به اختلالاتی که موجب از دست دادن شنوایی یا بینایی می شود بسیار کم سر و صدا تر و آرام تر بروز می کنند و به این دلیل که کنترل گیرنده های بویایی در بخشی از مغز صورت میگیرد طیف وسیعی از بیماری ها هستند که می توانند موجب اختلال در حس بویایی بشود و به اصطلاح بیمار را دچار آنوسمی یا کربویی کنند.
آنوسمی ناشی از گرفتگی بینی
ممکن است از دست دادن حس بویایی در نتیجه گرفتگی بینی به دلایلی مانند سرماخوردگی و امثال آن باشد که در این موارد مسدود شدن بینی میتواند عامل از بین رفتن حس بویایی در فرد باشد که در است معمولاً دلیل آن مسدود شدن مسیر سینوسها و یا ایجاد التهاب و تجمع سموم در سینوس ها و مجرای سینوس ها می باشد.
به طور معمول سرماخوردگی و انواع آلرژی ها جز عوامل اصلی هستند که میتوانند موجب این گرفتگی ها و از دست دادن حس بویایی شود ولی اگر شما دچار سرماخوردگی و یا آلرژی خاصی نیستید و به این نوع گرفتگی دچار شده اید باید به دنبال دلیل آن در بخش هایی مانند عوامل استرس زا به مشکلات گوارشی باشید.
همانطور که می دانید اختلالات گوارشی طیف گسترده ای را شامل می شود و می تواند دلایل متعددی داشته باشد که از جمله این دلایل میتوان به عوامل استرس زا و تنش هایی که ما در طول روز با آنها روبرو هستیم اشاره کرد همچنین سبک زندگی مدرن و استفاده زیاد از غذاهای آماده و عادات غذایی اشتباه و همچنین مشکلاتی که میتواند به روده اتفاق بیفتد مانند انواع التهاب ها و اختلالات روده که همه و همه میتوانند موجب ایجاد اختلالات گوارشی شوند.
برای درمان این نوع از مشکلات بویایی باید اعمال انجام شود تا التهاب سینوس ها کاهش پیدا کند و مشکلات گوارشی نیست برطرف شود تا این مشکل رویایی به طور کامل رفع گردد پس باید حتماً متخصص گوارش و تغذیه نیز مراجعه کنید تغییرات در رژیم غذایی شما اعمال کند و سیستم گوارش شما به حالت عادی برگردد که یکی از پیامدهای آن بازگشت به دنیای شما می باشد.
آنوسمی در نتیجه مصرف دخانیات
دخانیات در بسیاری از بیماری ها جزو علل اولیه تشکیل و یا تشدید کننده بیماری هاست برای هر نوع عارضه ای ترک آن می تواند مفید واقع شود.
به طور کلی وقتی ما در معرض هر نوع آلودگی هوا قرار می گیریم این می تواند روی سلامت حسبویایی تاثیر گذار باشد و دخانیات نیز یکی از در دسترس ترین و روزمره ترین عوامل آلوده کننده هوا است که ما در طول روز قطعاً با آن مواجه خواهیم شد و مثل تمام آلودگی های دیگر می تواند در مسیر سینوسی اختلال ایجاد کند و ما را دچار از دست دادن و یا ضعیف شدن بویایی و حتی چشایی کند که این میتواند به صورت آرام آرام در افراد اتفاق می افتد.
همچنین دخانیات می تواند اختلالات تشخیص ایجاد کند که البته این اختلالات به صورت موقت هستند و می توانند با ترک سیگار طی مدت و با گذشت زمان و کمتر شدن غلظت آلودگی دوباره به حالت اول برگرداند ولی لازمه آن ترک سیگار در فرد می باشد.
آنوسمی در نتیجه محصولات شیمیایی
قطعاً همه ما می دانیم که مواد شیمیایی می توانند برای کلیه اعضا بدن ما مضر باشند و در نتیجه مجاورت زیاد با مواد شیمیایی مانند رنگ ها و مواد سمی مانند آفت کش ها و موادی از این دست که برای کارهای صنعتی استفاده می شوند مانند انواع حلال ها می تواند به حس بویایی انسان آسیب بزند
حضور مداوم در معرض این مواد شیمیایی می توانند به مخاط بینی و حس بویایی شما آسیب شدیدی وارد کند وضعیت ایران به پزشکان متخصص این حوزه پیشنهاد میشود که از مجاورت در موادی که دارای ترکیبات زیر هستند خودداری کنید تا می توانید از آسیب سیستم گویای خود جلوگیری به عمل بیاورید.
بخار متاکریلات، گاز آمونیاک، بنزن، غبار کادمیوم و نیکل، کرومات، فرمالدئید، سولفور هیدروژن و اسید سولفوریک از موادی هستند که میتوانند برای حس بویایی شما و سینوس های شما بسیار آسیب زننده باشد.
حتماً قبل از استفاده از محصولات مختلف برای انجام کارهای گوناگون اطلاعات روی محصولات شیمیایی را مشاهده کرد کنید و ترکیبات آن ها را مطالعه کنید و سعی کنید همیشه در حین کار از ماست استفاده کنید و همچنین می توانید برای انجام کارهای خود از محصولاتی که دارای مواد طبیعی تر هستند استفاده کنید که میتواند مضرات کمتری برای شما داشته باشد.
آنوسمی در نتیجه مصرف برخی داروها
عدهای از متخصصان بر این باورند که برخی داروها می توانند نتایج بالینی کاهش سطح بویایی را به همراه داشته باشند که ممکن است بیمار در اثر دریافت داروهای جدید کشور کاهش در سطح تشخیص بویایی خود شود.
البته این مقدار بسیار اندک می باشد و تاثیر زیادی روی فرد نخواهد داشت ولی مصرف بعضی از داروها همچون انواع آنتی هیستامین ها و داروهای مربوط به فشار خون و آنتی بیوتیک ها می توانند موجب ایجاد این کاهش سطح بویایی در فرد بشوند.
پس برای جلوگیری از بروز همچنین مشکلات بویایی باید اطلاعات روی داروهایی که دریافت می کنید را مطالعه کنید و نسبت به عوارض این داروها آگاهی داشته باشیم و یا این که در صورت مشاهده کاهش درصد بویایی خود در اثر مصرف دارو این موضوع را با پزشک معالج خود در جریان بگذارید و از او بخواهید تا داروهای شما را عوض کند ایا برای این موضوع تدبیری بیاندیشند که معمولاً در بیماران با قطع مصرف آن دارو مشکلات ایجاد شده در بویایی هم به صورت کامل برطرف می شود.
آنوسمی در نتیجه تومور مغزی
نیما در فاصله ای بسیار نزدیک به مغز ما قرار دارد به صورت خودکار ارتباط همیشگی و نزدیکی با من از هر نوع اختلال در مغز ما می تواند موجب اختلال در حس بویایی ما شود و باید بدانیم که کم شدن حس بویایی می تواند نشانه باشد که در اثر بروز مشکلی در مغز نمایان شده است و باید مورد پیگیری قرار گیرد.
اگر ضربه به سر وارد شده به حس بویایی تان مشکل شده است باید بدانید که باید هر چه زودتر به متخصص مراجعه کنید و وضعیت شما را مورد بررسی قرار دهد علت را مشخص کند زیرا هر ضربه که به مغز مبارک می شود بسیار مهم و حیاتی است در موارد نادری نیز محققان بر این باورند که وجود تومور مغزی هم می تواند موجب کاهش سطح بویایی در فرد شود.
آنوسمی در نتیجه بیماری آلزایمر
افرادی که دچار اختلال در حس بویایی شده اند، سه برابر بیشتر در معرض مشکلات مربوط به حافظه قرار می گیرند. محققان همچنین کشف کرده اند که عدم تشخیص تفاوت بین آدامس بادکنکی و اسانس می تواند روش جدیدی برای تشخیص آلزایمر و زوال عقل باشد.
تحقیقات نشان داده از دست دادن تدریجی حس بویایی می تواند علامت زودهنگام بیماری آلزایمر باشد. این علامت ممکن است سال ها قبل از ابتلا و تشخیص این بیماری بروز کند. انجمن آلزایمر آمریکا تحقیقاتی انجام داده و اعلام کرده است که آنوسمی یکی از نشان دهنده های زوال عقل است.
آنوسمی در نتیجه بیماری پارکینسون
پارکینسون نیز مانند آلزایمر می تواند تحلیل حس بویایی را به همراه داشته باشد و می تواند به عنوان یکی از علائم زودهنگام این بیماری تحلیل رفتن حس بویایی فرد باشد اما الزاما این بدان معنی نیست که هر شخصی که دچار تحلیل حس بویایی است حتماً در آینده دچار آلزایمر یا پارکینسون می شود ولی در اکثر بیمارانی که مبتلا به پارکینسون و یا آلزایمر هستند مشاهده می شود که در مراحل اولیه بیماری بیماران دچار ضعف در حس بویایی و کیفیت تشخیص بویایی در خود می شود
آنوسمی در نتیجه پیری
با افزایش سن و ضعیف شدن سیستم ایمنی و اندام های ما طبیعتاً شاهد بروز اختلالاتی در نقاط مختلف بدن خواهیم بود که می توان گفت طبیعی و قابل پیش بینی هستند و باید در سنین جوانی که دارای انرژی و نشاط بیشتری هستیم سعی کنیم بدن خود را تقویت کنیم در ایام پیری که خواه و ناخواه دچار تحلیل عصبی و عضلانی می شویم بتوانیم با مشکلاتی که برای ما پیش می آید مقابله کنیم.
نتایج یک پژوهش نشان می دهد که 62.5 درصد افراد 80 تا 97 ساله با اختلالات بویای مواجه هستند محققان به این نتیجه رسیده اند که 75 درصد سالمندان هشتاد ساله از افت محسوس حس بویایی رنج می برند.
با گذشت زمان و فرا رسیدن پیری، حس بویایی همانند حس بینایی و شنوایی تحلیل می رود و در نتیجه آن این افراد کم کم شاهد دست دادن حس بویایی خود هستند که میتواند سیکل طبیعی فرایند زندگی آنها باشد.
همه ما باید به یاد داشته باشیم که روزگاری پیر خواهیم شد و کم کم مشکلاتی به صورت طبیعی در ما بروز خواهد کرد پس از الان باید به فکر روزگار پیری باشیم و با استفاده از عادات درست رفتاری و غذایی سلامت خود را تقویت کنیم تا در هنگام پیری که انسان به طور طبیعی دچار تحلیل عضلانی و مغزی می شود ما بدن و ذهن آماده تری داشته باشیم و بتوانیم با مشکلات به وجود آمده در این سنین که جزئی طبیعی است و برای همه اتفاق می افتد مقابله کنیم و از این میدان پیروز به در آییم.
ما در این مقاله سعی کردیم تا توضیح اجمالی درباره مشکلات بویایی که می تواند در سنین مختلف به وجود بیاید و علل ایجاد آن ها صحبت کنیم تا بتوانیم آگاهی بیشتری در این باره داشته باشیم و سعی کنیم با تغییر عادات رفتاری بر غذایی خود به سلامت هرچه بیشتر است سیستم بویایی کمک کنیم زیرا این حس تاثیر بسیار زیادی روی احساس ما نسبت به محیط پیرامون خود دارد و می تواند تاثیر مهمی روی روند زندگی ما داشته باشد جدا از اینکه بسیاری از افراد دارای مشاغل هستند که در آنها حس بویایی بسیار مهم و کلیدی می باشد مانند افرادی که در انواع مشاغل آشپزی مشغول به کار هستند و یا افرادی که با گل و گیاه و عطر سر و کار دارند و مشاغل بسیار زیادی که می تواند در آنها مهم و تاثیرگذار باشد.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد و همچنین میتوانید مقالههای دیگری در رابطه با موضوعات پزشکی مهم و روزمره را در همین وب سایت مورد مطالعه قرار دهید و اطلاعات خود راجع به بیماری های مختلف و علل متفاوت ایجاد آن ها و همچنین تکنولوژی های به روزی که برای درمان انواع بیماری ها وجود دارد افزایش دهید تا بتوانید سلامت خود و خانواده خود را هر چه بیشتر حفظ کنید.
برای رزرو آنلاین لطفا روی لینک کلیک کنید.
منبع : سلامتی بدون مرز| جراحی مغز و اعصاب
نویسنده : امیر رستمی