مقالاتمقالات متخصص مغز و اعصاب

استرس | استرس با بدن چه می کند؟| چه بیماریهایی نتیجه فشار استرس بر بدن است؟

استرس با بدن چه می کند؟

از گذشته‌های دور اطبا  معتقد بودند که نگرانی  و تشویش  تاثیر بدی روی سلامتی انسان دارد و هر کدام به اعتقاد خویش  تعریفی از این تأثیر بد بر روی بدن انسان ارائه می دادند به گونه‌ای که برخی می گفتند  تشویش و نگرانی انرژی های منفی را در بدن جذب و تجمیع می کنند و همچنین برخی دیگر می گفتند که در بدن موادی  ایجاد می‌شوند که موجب آسیب دیدن بدن از درون می شوند  و بدن را ضعیف می کنند.

امروزه استرس برای همه ما با واژه نام آشنا می باشد زیرا در عصر حاضر به دلیل پیشرفت های تکنولوژی و سرعت یافتن ریتم زندگی انسان ناچار شده که کارهای خود را با سرعت بیشتری انجام دهد و تعداد کارهای زیادی را در یک زمان محدود به انجام برساند.

طبیعتاً زمانی که قرار است تعدادی عملکرد را در زمان محدود انجام دهیم و توان زیادی از ذهن و تمرکز ما معطوف به آن کار می شود و سعی می‌کنیم آن را بسیار دقیق انجام دهید و همین ازدیاد فشار های روانی در طول روز که می تواند مربوط به فشار فعالیت های کاری فشرده و یا فعالیت های روزانه باشد می‌تواند موجب ایجاد اختلالات مختلف از جمله استرس در ما بشود.

همچنین افراد ممکن است به دلایلی مانند ترس از عوامل مختلف که ممکن است در محیط وجود داشته باشند مانند ارتفاع یا تاریکی یا هر چیز دیگری دچار استرس می‌شوند و یا ترس از چیزهایی که اصلاً وجود ندارند و ساخته تصور انسان هستند ممکن است باعث ایجاد حس نگرانی و استرس در فرد شود.

استرس و مضرات ان برای بدن
استرس

عوامل ایجاد کننده استرس در زندگی ماشینی امروزی بسیار زیاد هستند و ما هر روز با بسیاری از آنها روبرو می شویم و همه ما می دانیم که استرس برای سلامتی ما مضر است اما مجدداً به سبک زندگی پر استرس خود ادامه می دهیم.

این شاید به آن دلیل است که ما به خوبی از مضراتی که استرس بر روی سلامت جسم و روان ما دارد آگاه نیستیم و این موضوع موجب می شود که مضرات آن ها جدی نگیریم و آنطور که لازم است به آن اهمیت ندهیم که در نتیجه روز به روز بیشتر دچار عوارض ناشی از استرس می شویم.

شاید خودتان هم ندانید که عامل بسیاری از اختلالات موجود در بدن شما می‌تواند استرس ناشی از محیط کاری حجم یا اطلاعات در دست بررسی در ذهن شما یا استرس های محیطی باشد که در آن فعالیت می کنیم پس به شما توصیه می کنیم این مقاله را به طور کامل مطالعه کنید تا از پیامدهای ناشی از استرس روزانه آگاه شوید تا شاید برای کم کردن این استرس در طول روز راهکار بیندیشید و سلامت خود را تا حد زیادی تامین کند  پس با ما همراه باشید.

تأثیرات استرس

در این حوزه  بررسی های مختلف از سوی پزشکان متخصص در این زمینه انجام گرفته اند که  در  یکی از مهمترین آنها در مطالعه ای که انجمن روانشناسی آمریکا انجام داده است، نشان می دهد تقریبا از هر ده آمریکایی هفت نفر به طور مرتب با استرس چشمگیر و آثار جسمانی آن مواجه هستند.

در حقیقت باید گفت که استرس و اضطراب می توانند در بخش های مختلف بدن مشاهده شوند و توانایی تشخیص این که استرس چگونه بر سلامت جسمانی شما تاثیرگذار است می تواند به تشخیص مشکل و ایجاد تغییرات ضروری کمک کند در ادامه با برخی نشانه های جسمانی ناشی از استرس بیشتر آشنا می شویم.

استرس و سردرد های آزار دهنده

یکی از پیامدهای مهم و عمومی داشتن استرس روزانه و مداوم برای شخص این است که دچار سردرد های آزاردهنده می شود که می‌تواند بر روی روال زندگی عادی فرد بسیار تاثیرگذار باشد و برای بسیاری از مردم، استرس به معنای سردردهای مکرر است.

کارشناسان دریافته اند که استرس اغلب به سرددرهای تنشی منجر می شود و این سردردها هنگامی شکل می گیرند که تنش در عضلات قسمت بالایی پشت و گردن افزایش می یابد نتیجه نهایی می تواند انقباض عضلات پوست سر و سردردهای شدید باشد.

اضطراب مداوم می تواند به سردردهای میگرنی دردناک منجر شود که رهایی از آنها دشوار است و برای چند ساعت یا حتی چند روز ادامه می یابند و برای کاهش سردردهای تنشی، پزشکان بیماران را به فعالیت بیشتر یا حضور در فعالیت های آرامش بخش مانند دریافت ماساژ یا حمامی گرم تشویق می کنند.

 

افسردگی ناشی از استرس

یکی از پیامدهای خطرناکی که استرس مداوم می تواند روی یک فرد داشته باشد ایجاد افسردگی ناشی از استرس است زیرا زمانی که مداوم درگیر نگرانی های مختلف باشید احساس می کنید که توانایی انجام کارها را به خوبی ندارید و نمی توانید خوب ارتباط برقرار کنید و تنها هستید و این افکار خطرناکی است که می تواند منجر به افسردگی ناشی از استرس شود.

به تعبیری دیگر  استرس مداوم می تواند به شکل گیری احساس خشم، افسردگی، یا حتی ناامیدی در فرد منجر شود. با گذشت زمان، استرس می تواند به احساس درماندگی و به دام افتادن منجر شود و فرد قادر به تصمیم گیری درست نبوده و درباره هر مسئله ای چه در زمینه حرفه ای و چه شخصی به شدت نگران می شود.

در نهایت، استرس می تواند به احساس فرسودگی و ناتوانی منجر شود و این شرایط به واسطه تحت تاثیر قرار گرفتن روابط شخصی و حرفه ای فرد شرایط را وخیم‌تر می سازد.

برای مقابله با تاثیر استرس بر خلق و خوی خود، حضور در فعالیت هایی که موجب می شوند منبع استرس را فراموش کنید مانند فعالیت های جسمانی یا مدیتیشن را مد نظر قرار دهید و فعالیت هایی که ذهن شما را هرچه بیشتر مشغول نگه می دارند را امتحان کنید.

اختلال در وزن و سوخت و ساز بدن

یکی از عوامل نگران کننده که می تواند با استرس مداوم به وجود بیاید اختلال در وزن و سوخت و ساز بیمار می باشد و شاید فکر کنید که این اختلال تنها بر روی تناسب اندام شخص اثر می گذارد و شکل ظاهری وی را تحت تاثیر قرار می دهد اما این چنین نیست.

اختلال در وزن و سوخت و ساز می تواند باعث اختلال در سیستم تغذیه بخش‌های مختلف بدن به شود که در نتیجه آن ممکن است به بخش های حساسی مانند مغز و کلیه ها آسیب برسد و پیامدهای بیشتر از چاق یا لاغر شدن داشته باشد.

به عبارت دیگر استرس و مشکلات وزن اغلب دست در دست یکدیگر دارند و  بر همین اساس است که هنگام احساس استرس، اضطراب یا افسردگی و به دنبال راهی برای کسب آرامش، برخی افراد به غذا خوردن پناه می آورند که اغلب نیز تمایل به مصرف مواد غذایی ناسالم و سرشار از قند، چربی، و کالری وجود دارد.

افزون بر این، استرس می تواند اثری مضر روی سوخت و ساز بدن داشته باشد، به ویژه می تواند به ذخیره چربی در بدن منجر شود که تنها تشدید اضطراب را به همراه دارد و دنبال کردن یک سبک زندگی فعال می تواند با مشغول نگه داشتن ذهن و بدن، سوزاندن کالری های اضافی و بازگرداندن اعتماد به نفس در حل این مشکل تاثیرگذار باشد.

استرس و فشار خون

از تاثیرات مخرب دیگری که استرس مداوم و روزانه می‌تواند روی سلامت جسم  فرد داشته باشد اختلالاتی است که در فشار خون بیمار ایجاد می کند و همان طور که می دانید این اختلالات می تواند طبقات مختلفی برای بیمار داشته باشد که ناشی از هورمونهای ترشح شده در هنگام استرس فرد می باشد در صورت مداوم بودند تواند آسیب زننده شود.

بطور کلی افرادی که در بلند مدت استرس را تجربه می کنند می توانند با مشکلات سلامت مانند فشار خون بالا مواجه شوند و َـ می توانند فعالیت قلب را افزایش دهند و با گذشت زمان این شرایط می تواند به تنگی عروق منجر شود. اگر این شرایط درمان نشود.

فشار خون بالا می تواند به حمله قلبی و سکته مغزی منجر شود که هر دو می توانند مرگبار باشند. اگر به طور مداوم در سینه خود احساس درد می کنید، بی درنگ با یک پزشک صحبت کرده و در پی روش هایی برای کاهش استرس خود باشید.

استرس و ریزش مو

این عامل بسیار مهمی است زیرا ریزش مو تنها بر روی زیبایی ظاهری تاثیر نمی گذارد و می تواند موجب کاهش اعتماد به نفس و افزایش اضطراب و ایجاد افسردگی در فرد شود و یکی از عوامل مهم ناشی از استرس مداوم می باشد.

در واقع ریزش مو اغلب به واسطه افزایش سن در آقایان رخ می دهد اما بانوان نیز آن را تجربه می کنند. این در شرایطی است که ریزش مو می تواند در نتیجه استرس مداوم و شدید شکل بگیرد و هر فردی در هر مرحله از زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.

به طور معمول، ریزش مو سطوح استرس را در فرد افزایش می دهد و به شکل گیری یک چرخه باطل اضطراب و افسردگی منجر می شود و پیامد های مخربی داشته باشد.

خبر خوب این است که راه هایی برای احیای موهای از دست رفته وجود دارند و نخستین گام، شناسایی منبع استرس و رسیدگی به آن است و پزشک شما می تواند به این مساله کمک کرده و روش های درمانی که می توانند به تحریک رشد مجدد موها منتج شوند را ارائه کند.

اهمیت ریزش موی ناشی از استرس مداوم در شرایطی دو چندان می شود که بیمار در سنین پایین می باشد که این ریزش مو می‌تواند روی سلامت روح و روان بیمار تاثیر بیشتری داشته باشد و روال زندگی او را تحت تاثیر بیشتری قرار دهد.

عوارض استرس و ضعف سیستم ایمنی

سیستم ایمنی وظیفه محافظت از بدن ما در مقابل عوامل بیماری زا را دارد و هر عاملی که موجب  تضعیف عملکرد سیستم ایمنی در بدن ما شود می‌تواند برای ما مشکل ساز گردد و موجب غلبه آسان تر بیماری به ما شود که در نتیجه آن مقاومت ما در برابر ابتلا به بیماری‌های مختلف کاهش پیدا می کند.

در حقیقت افرادی که تجربه استرس برای مدتی طولانی دارند بدانند که این عامل می تواند سیستم ایمنی بدن انسان را تضعیف کرده و شما را نسبت به بیماری ها آسیب پذیر سازد که از نمونه های کوچک مانند سرماخوردگی تا موارد جدی‌تر مانند آنفلوآنزا را شامل می شود.

برای کمک به مقابله با آثار استرس، خواب کافی و با کیفیت بالا، دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم – متشکل از میوه ها، سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و غلات سبوس دار – و ورزش منظم را فراموش نکنید و اگر به طور مرتب مریض می شوید، با پزشک خود درباره چگونگی رسیدگی به منبع استرس یا هر موضوع سلامت دیگر که موجب بیماری در شما می شود، صحبت کنید.

استرس و معده درد

اختلال دیگری که می تواند در نتیجه استرس مداوم در فرد به وجود بیاید معده درد است زیرا استرس رابطه مستقیمی با سیستم عصبی انسان دارد و یکی از مناطقی که دارای شبکه عصبی بسیار گسترده است که معده ما می باشد که در نتیجه این امر اگر عاملی موجب اعمال فشار به سیستم عصبی ما شود یکی از اولین اندام هایی که با این مسئله دچار اختلال می‌شود معده ما است.

در واقع استرس در بلند مدت می تواند به احیای درد و تحریک پذیری در معده، روده و دیگر قسمت های دستگاه گوارش منجر شود و این شرایط می تواند خوردن، خوابیدن، کار کردن، یا ورزش کردن را دشوار یا حتی غیر ممکن سازند.

هنگامی که اضطراب دارید و دچار استرس شده اید، بدن شما آدرنالین و هورمون هایی که می توانند جریان خون به دستگاه گوارش و دیگر قسمت های بدن را کاهش دهند، ترشح می کند و این شرایط می تواند مانع گوارش موثر غذا شود و به درد و ناراحتی منجر می شود.

در این مورد، داروهایی که برای درمان مشکلات معده شکل گرفته اند ممکن است تاثیری در تسکین نشانه ها نداشته باشند با دکتر خود صحبت کند تا روشی برای کاهش درد معده از طریق رسیدگی به منبع استرس بیابید.

استرس و بی خوابی

حتماً تجربه کرده اید که استرس می تواند چرخه خواب شما را دچار اختلال کرده و به بی خوابی منجر شود که یکی از طاقت فرساترین نتایج استرس است و استرس اغلب مانع خواب خوب شبانه می شود زیرا مغز را هنگامی که باید در حال استراحت باشد، همچنان فعال نگه می دارد.

متاسفانه، بی خوابی تنها می تواند استرس را تشدید کند و کسب آرامش و خواب راحت را دشوار سازد. در شرایطی که مصرف دارو می تواند به بهبود این شرایط کمک کند اما روندی طولانی مدت باید طی شود. با پزشک خود مشورت کنید تا تکنیک های کسب آرامش که به استراحت راحت‌تر به طور طبیعی کمک کنند را پیدا کنید.

منبع : سلامتی بدون مرز | بخش مغز و اعصاب

برای رزرو نوبت برترین متخصص مغز و اعصاب در مشهد لطفا کلیک کنید.

مولف : امیر رستمی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا